Διαδικτυακή Εξάρτηση
Στην εφηβική ηλικία, η τεχνολογία είναι πολύ σημαντική. Μπορείς να κάνεις πάρα πολλά πράγματα μέσω της τεχνολογίας και του διαδικτύου∙ να ακούσεις μουσική, να αναζητήσεις πληροφορίες, να διασκεδάσεις βλέποντας βίντεο, να ενημερωθείς με ειδήσεις από όλο τον κόσμο, να παίξεις ηλεκτρονικά παιχνίδια. Τα κοινωνικά δίκτυα στο internet νιώθεις ότι σε φέρνουν πιο κοντά με τους φίλους σου και συνήθως, σε ευχαριστεί να περνάς χρόνο από την καθημερινότητά σου εκεί. Τι γίνεται όμως, όταν η χρήση του διαδικτύου γίνεται κατάχρηση;
Η υπερβολή σε οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να σκιάσει τα σημαντικά οφέλη και να δημιουργήσει προβλήματα.
Η υπερβολική ενασχόληση με το διαδίκτυο μπορεί να σου δημιουργήσει προβλήματα όπως:
• Πτώση της σχολικής σου επίδοσης, κενά στα μαθήματα, πολλές απουσίες
• Περιορισμό των δραστηριοτήτων σου, διακοπή αγαπημένων χόμπυ (αθλητισμό, μουσική, χορός κλπ)
• Πονοκέφαλους, ξηρά μάτια/μυωπία, πόνους στην πλάτη, και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και σπασμούς
• Παραμέληση της υγείας σου, της φροντίδας του σώματός και της εμφάνισής σου, παχυσαρκία, αφυδάτωση κ.α.
• Δυσκολίες στη σχέση με την οικογένειά σου και τους φίλους σου
Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι όταν μιλάμε για συμπεριφορές εξάρτησης από το διαδίκτυο αυτό σημαίνει απώλεια ελέγχου σχετικά με την χρήση του διαδικτύου. Δηλαδή, ο ρόλος του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη καθημερινότητά σου και μπορεί να αφιερώνεις τις περισσότερες ώρες της ημέρας σου εκεί.
Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια λειτουργική ισορροπία στη ζωή σου. Ωστόσο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχουν πλέον δύο κόσμοι: ο πραγματικός κόσμος και ο διαδικτυακός κόσμος. Χρειάζεται λοιπόν, να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στους δύο αυτούς κόσμους στον ελεύθερό σου χρόνο. Εάν για παράδειγμα, ο ελεύθερος χρόνος σου είναι 4 ώρες, είναι σημαντικό να περάσεις μέχρι 2 ώρες στο διαδίκτυο και άλλες 2 ώρες κάνοντας διάφορα πράγματα, χόμπυ και δραστηριότητες στον πραγματικό κόσμο.
Κάποια σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να έχεις αρχίσει να χάνεις τον έλεγχο με το διαδίκτυο είναι όταν…
• Υπολογίζεις να μπεις στο διαδίκτυο λίγη ώρα και κάθεσαι περισσότερο απ’ όσο είχες σχεδιάσει.
• Αυξάνεις λίγο – λίγο καθημερινά τον χρόνο που μπαίνεις στο διαδίκτυο.
• Είσαι ανήσυχη, έχεις αγωνία και περιμένεις πότε θα βρεις την ευκαιρία να μπεις στο διαδίκτυο.
• Λες ψέμματα στους γονείς σου για να τους κρύψεις πόση ώρα ήσουν πραγματικά στο διαδίκτυο.
• Έχεις αρχίσει να χάνεις τους πραγματικούς σου φίλους γιατί είσαι συνέχεια στο διαδίκτυο, δεν κάνεις πια πράγματα μαζί τους και οι φίλοι σου σε βαριούνται.
• Χρησιμοποιείς το διαδίκτυο σαν μέσο διαφυγής («ηρεμιστικό») από τα προβλήματα της καθημερινότητας.
• Δεν κάνεις καμία άλλη δραστηριότητα από την ώρα που γυρνάς στο σπίτι από το σχολείο παρά μόνο να είσαι στο internet.
Yπάρχει ένας απλός τρόπος για να διαπιστώσεις αν κάνεις κατάχρηση του διαδικτύου. Δοκίμασε να μην μπεις στο διαδίκτυο από κινητό, tablet, laptop κλπ και να μην παίξεις καθόλου ηλεκτρονικά παιχνίδια για 2 ημέρες. Θα τα καταφέρεις…? Εάν όχι, αυτό είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά και έχεις αρχίσει να χάνεις τον έλεγχο με το διαδίκτυο.
Να θυμάσαι το διαδίκτυο είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο που από μόνο του δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Τα προβλήματα ξεκινούν από τον τρόπο που εμείς οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο. Στην περίπτωση που νιώθεις ότι χρειάζεσαι βοήθεια με τη χρήση του διαδικτύου, μπορείς να απευθυνθείς στην τηλεφωνική γραμμή της Μονάδας Εφηβικής Υγείας ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ στο 8001180015 που είναι χωρίς χρέωση και μπορείς να ζητήσεις συμβουλές και βοήθεια.
Με τη συνεργασία:Βασιλική Δημητρακοπούλου, Ψυχολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης, Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής