Αλκοόλ
Η περίοδος της εφηβείας περιλαμβάνει συχνά υπερβολές και πειραματισμούς που μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορες συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, ακόμα και σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Η κατανάλωση αλκοόλ στην εφηβεία, συχνά αποτελεί μια τέτοια συμπεριφορά υψηλού κινδύνου.
Το αλκοόλ είναι, ίσως, η αρχαιότερη εξαρτησιογόνος ουσία.
Η δραστική ουσία του αλκοόλ είναι η αιθανόλη ή αιθυλική αλκοόλη. Η αιθυλική αλκοόλη κατατάσσεται στα κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος, έχει βλαβερή επίδραση στο συκώτι και παράλληλα προκαλεί νευρολογικές φθορές.
Η χρήση του αλκοόλ συνεπάγεται αίσθηση υπνηλίας και ζάλης. Επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα αντίληψης, συγκέντρωσης και μνήμης, καθώς και την κριτική ικανότητα, τη λήψη σωστών αποφάσεων και την εκτίμηση του κινδύνου. Μπορεί κάποιος μετά από κατανάλωση αλκοόλ, να έχει την αίσθηση ότι είναι καλά. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια, καθώς τίθεται σε κίνδυνο η προσωπική του ασφάλεια. Η κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί επίσης, με επιθετικές συμπεριφορές και βία, αλλά και με την έναρξη καπνίσματος στην εφηβεία. Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι η κατανάλωση αλκοόλ από μια έφηβη προκαλεί ή και «κρύβει» πιο σοβαρά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη.
Το επιτρεπόμενο όριο ημερήσιας κατανάλωσης αλκοόλ έχει οριστεί σε δύο ποτά την ημέρα για τους ενήλικες άντρες και σε ένα για τις ενήλικες γυναίκες, ενώ στους ανηλίκους καθώς και τους ηλικιωμένους δεν συνιστάται η χρήση του. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις στις μέρες μας, δεν τηρείται το όριο κατανάλωσης αλκοόλ ούτε από τους ενηλίκους ούτε και από εφήβους που δοκιμάζουν να καταναλώσουν αλκοόλ με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος όχι μόνο για την υγεία τους αλλά και για την ασφάλεια τη δική τους, όσο και των συνανθρώπων τους, ειδικά όταν η κατανάλωση συνδέεται με την οδήγηση. Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ της ευφορίας και της επικινδυνότητας από τη χρήση του αλκοόλ είναι λεπτή. Η χρήση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις όπως δηλητηρίαση του οργανισμού, ειδικά για τους εφήβους που ο οργανισμός τους είναι ευαίσθητος σε βλαπτικές ουσίες, σε εκμετάλλευση, απαγωγή ή και σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση της εφήβου που βρίσκεται σε μέθη.
Είναι λογικό στην εφηβεία να θέλεις ίσως κάποια στιγμή να δοκιμάσεις αλκοόλ, αν και καλό είναι να το αποφύγεις. Σημαντικό είναι να μην δοκιμάσεις επειδή σε πιέζει κάποιος φίλος ή ενήλικας ή ακόμα, επειδή θέλεις να κάνεις εντύπωση στην παρέα, αλλά αφού σκεφτείς τις συνέπειες που μπορεί να έχει στον εαυτό σου και στους γύρω σου.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι σημαντικό να μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να καταναλώνει αλκοολούχα ποτά. Να θυμάσαι ότι ποτέ δεν πρέπει να ρισκάρεις να βάλεις σε κίνδυνο την ζωή σου και την υγεία σου.
Σε συνεργασία με:Βασιλική Δημητρακοπούλου
Ψυχολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής
Άρτεμις Τσίτσικα
Επικ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής, Επιστ. Υπεύθυνος Προγράμματος «ΠΡΟΛΗΨΗ» Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής