Συχνοί πονοκέφαλοι
Ο πονοκέφαλος (κεφαλαλγία) είναι κάτι πολύ συχνό για όλους, ωστόσο ελάχιστοι από εμάς αναζητάμε ιατρική βοήθεια. Αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που χρειάζεται να αντιμετωπίζουμε αναζητώντας τη βοήθεια ειδικού.
Επειδή ο πονοκέφαλος έχει άμεση σχέση και αντίκτυπο στα αγγεία και νεύρα του εγκεφάλου, οποιαδήποτε βλάβη στις περιοχές που περιβάλλουν και στηρίζουν το κεφάλι μας, δηλαδή το πρόσωπο, ο αυχένας, η σπονδυλική στήλη, τα οποία έχουν σχέση με το νευρικό, μυϊκό ή κυκλοφοριακό σύστημα (πίεση), μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο.
Κατά συνέπεια ο πονοκέφαλος μπορεί να προκληθεί από διάφορα αίτια.
Τα πιο συχνά είναι:
- Ενδοκρινολογικά: Οι διάφορες ορμονικές μεταβολές που πραγματοποιούνται στην εφηβεία ή και η έναρξη της περιόδου μπορεί να προκαλέσουν ορισμένες φορές κάποιον πονοκέφαλο ή ημικρανίες.
- Υπογλυκαιμία: Ο πονοκέφαλος πριν από την υπογλυκαιμία είναι αρκετά συχνός, επομένως χρειάζεται διόρθωση των χαμηλών επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα μετά από επικοινωνία με ειδικό.
- Προβλήματα των οστών της γνάθου /έγκλειστοι φρονιμίτες: Η εκδήλωση πονοκεφάλου από τους φρονιμίτες που δεν έχουν ανατείλει είναι πολύ συχνή.
- Τριγμός μασητήρων: Αρκετοί είναι οι άνθρωποι που τρίζουν τα δόντια τους κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί ξυπνούν με πονοκέφαλο. Αποτέλεσμα είναι να πονούν οι μυς της περιοχής και οι κρόταφοι.
- Οδοντιατρικά προβλήματα: Πολλές φορές κάποιο δόντι που είναι ευαίσθητο μπορεί να προκαλέσει αφόρητους πονοκεφάλους.
- Προβλήματα στα αυτιά: Για παράδειγμα ωτίτιδα, βύσματα στα αυτιά κα.
- Παραρινοκολπίτιδες: Ιγμορίτιδα, κρυολόγημα, αλλεργική ρινίτιδα… Ένας από τους καλύτερους «συμμάχους» του πονοκεφάλου είναι η ιγμορίτιδα. Μπορεί μια έφηβη να έχει χρόνιο πρόβλημα που εκδηλώνεται συνήθως το χειμώνα, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και από κρυολόγημα, γρίπη ή αλλεργική ρινίτιδα.
- Μάτια: Πολλές φορές πριν ακόμη αισθανθούμε κουρασμένα τα μάτια μας, ξεκινάει ο πονοκέφαλος. Αυτό μπορεί να συμβεί συνήθως, όταν διαβάζεις πολλές ώρες, όταν ασχολείσαι πολλές ώρες με τον υπολογιστή ή το κινητό τηλέφωνο ή όταν βλέπεις πολλές ώρες τηλεόραση και γενικότερα όταν έχεις το βλέμμα σου συγκεντρωμένο σε κάποιο σημείο για πολύ ώρα.
- Κυκλοφοριακό σύστημα: Για παράδειγμα υψηλή πίεση.
Τι είναι ημικρανία;
Πρόκειται για τον «γυναικείο πονοκέφαλο» επειδή σε αυτήν την περίπτωση οι θηλυκές ορμόνες ευθύνονται για την ταλαιπωρία της ημικρανίας. Εμφανίζεται κυρίως, στη φάση της περιόδου στα έφηβα κορίτσια ή και στις ενήλικες γυναίκες. Η ημικρανία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ότι είναι ο δεύτερος σε συχνότητα εμφάνισης, τύπος πονοκεφάλου. Τα πρώτα επεισόδια ημικρανίας εμφανίζονται στην παιδική ή εφηβική ηλικία και μπορεί να χαρακτηριστεί και ως κληρονομικός πονοκέφαλος, αφού το 70% των πασχόντων αναφέρει ότι και κάποιος από τους γονείς του έχει ημικρανίες. Η ημικρανία διαφοροποιείται από τον πονοκέφαλο καθώς ως προς την ένταση ο πόνος είναι πολύ έντονος και αφόρητος, ενώ συχνά η ημικρανία μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως ναυτία, εμετοί, δυσανεξία στο φως ή στους διαφόρους ήχους.
Τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις τους πονοκεφάλους;
• Είναι σημαντικό να πίνεις αρκετό νερό, καλό είναι να ρίχνεις μέσα στο νερό σου το πρωί και μερικές σταγόνες φρέσκου λεμονιού.
• Χρειάζεται να φρεσκάρεις καθημερινά το χώρο σου με καθαρό αέρα, ανοίγοντας τα παραθυρόφυλλα, ειδικά το χειμώνα που δεν αερίζεται αρκετά το σπίτι.
• Βοηθάει πολύ να κάνεις μασάζ στις πατούσες και τους κροτάφους σου.
• Προσπάθησε να μην πίνεις πολλούς καφέδες, ενεργειακά ποτά ή ποτά τύπου κόλα, ειδικά τα light προϊόντα.
Εάν έχεις συχνούς πονοκεφάλους είναι σημαντικό να απευθυνθείς στον παιδίατρό σου για να εντοπίσει την αιτία των πονοκεφάλων και να σε βοηθήσει στην αντιμετώπισή τους.
Τι χρειάζεται να παρατηρήσεις και για να βοηθήσεις το γιατρό σου να κάνει σωστή διάγνωση;
• Ο χρόνος έναρξης του πονοκεφάλου (πρωί, βράδυ, κάθε πότε;)
• Ο τύπος της κεφαλαλγίας είναι πάντα ο ίδιος ή μεταβάλλεται από επεισόδιο σε επεισόδιο;
• Ο τρόπος που ξεκινά (σιγά και μετά δυναμώνει, άμεσα κλπ)
• Πόσο συχνά εμφανίζεται και πόσο διαρκεί ο πόνος;
•Ένταση του πόνου και χαρακτήρας (π.χ. σαν σουβλιά)
• Σε ποιο σημείο ακριβώς χτυπάει;
• Εκδηλώνεται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες ή σχετίζεται με συγκεκριμένη ώρα;
• Ξυπνάς με πόνο τη νύχτα ή κατά την πρωινή έγερση;
• Διακόπτεις τις δραστηριότητές σου κατά την διάρκεια του πονοκεφάλου;
• Υπάρχει ιστορικό χρόνιας νόσου στην οικογένεια;
• Βελτιώνεται με κάποιο φάρμακο ο πονοκέφαλος και πόση ώρα μετά τη λήψη του φαρμάκου σου περνάει;
• Υπάρχουν προειδοποιητικά συμπτώματα (“αύρα”) ή συνυπάρχουν συμπτώματα όπως: ναυτία, εμετοί, ζάλη, ρινόρροια, δακρύρροια, οίδημα προσώπου;
Σε συνεργασία με:Τριανταφυλλιά Σδόγγου
Παιδίατρος, Επιστ. Συνεργάτης Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής
Άρτεμις Τσίτσικα
Επικ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής, Επιστ. Υπεύθυνος Προγράμματος «ΠΡΟΛΗΨΗ» Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής