Όταν δεν συγκεντρώνεσαι
Η εφηβεία είναι μία περίοδος έντονων συναισθηματικών αλλαγών, οι οποίες κάποιες φορές εντείνονται όταν παρουσιάζονται ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, όπως η διάσπαση προσοχής ή η υπερκινητικότητα.
Για παράδειγμα, μια έφηβη με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) είναι ένα άτομο που παρουσιάζει διάσπαση της προσοχής, δυσκολία στη συγκέντρωση, υπερκινητικότητα και παρορμητικότητα. Ας δούμε όμως, τι μπορεί να παρουσιάζει μια έφηβη με ΔΕΠ-Υ.
Συνήθως, τα νεαρά κορίτσια αναφέρουν:
• Κινητική ανησυχία και νευρικότητα
• Παρορμητικότητα (συχνά κάνουν πράγματα χωρίς να τα πολυσκεφτούν, τους αρέσει να ‘ρισκάρουν’ δοκιμάζοντας επικίνδυνα πράγματα, κα.)
• Δυσκολία να παραμείνουν σε σταθερή σχέση
• Χαμηλή αυτοεκτίμηση
• Χαμηλή σχολική επίδοση (δυσκολία να γράψουν ένα κείμενο, να βάλουν τις σκέψεις τους σε σειρά, να κρατήσουν σημειώσεις, κα.)
• Αδυναμία να ολοκληρώσουν τους στόχους που βάζουν
• Εύκολη διάσπαση της προσοχής τους και κόπο για να συγκεντρωθούν
• Μειωμένη ικανότητα να οργανώσουν, να συγκρατήσουν και να ταξινομήσουν πληροφορίες (π.χ να θυμηθούν ονόματα ή ραντεβού, κα.)
Είναι πολύ σημαντικό να μην αποθαρρύνεσαι, αν αναγνωρίσεις κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά στον εαυτό σου.
Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να ζητήσεις εξειδικευμένη βοήθεια. Κατάλληλα εκπαιδευμένοι θεραπευτές, ειδικοί παιδαγωγοί, εργοθεραπευτές και παιδοψυχίατροι με τη βοήθεια και τη συμμετοχή τη δική σου και της οικογένειάς σου, θα σε βοηθήσουν, ώστε τα χαρακτηριστικά αυτά να μην δυσκολεύουν την λειτουργικότητα σου στην καθημερινή σου ζωή. Ακολουθώντας κατάλληλα διαμορφωμένα προγράμματα σε εξειδικευμένα κέντρα για τις μαθησιακές δυσκολίες και την ΔΕΠ-Υ, θα μάθεις σιγά σιγά πώς να συγκεντρώνεσαι στη μελέτη σου για περισσότερο χρόνο, κάνοντας συχνά μικρά διαλείμματα, να οργανώνεις καλύτερα τον χρόνο σου, ώστε να είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου, ακόμα και πώς να απομνημονεύεις καλύτερα τις πληροφορίες και πώς να διαχειρίζεσαι καλύτερα τα συναισθήματά σου για να πετυχαίνεις τους στόχους σου. Μέρα με τη μέρα θα βλέπεις την εξέλιξη σου και αυτό θα βελτιώσει κατά πολύ την αυτοεκτίμησή σου και θα σε προφυλάξει από περαιτέρω δυσκολίες στην ενήλικη ζωή.
Με τη συνεργασία:Χρυσάνθη Ανομίτρη
Παιδοψυχίατρος, Επιστ. Συνεργάτης Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής
Άρτεμις Τσίτσικα
Επικ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής, Επιστ. Υπεύθυνος Προγράμματος «ΠΡΟΛΗΨΗ» Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής