parents academy logo

Ακαδημία Γονέων

Εφηβεία. Η ηλικία κλειδί για την πρόληψη

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
big image for Εφηβεία. Η ηλικία κλειδί για την πρόληψη

Η εφηβεία αποτελεί ένα μεταβατικό στάδιο από την  παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η εφηβεία αποτελεί το λιγότερο προγραμματισμένο και οριοθετημένο κομμάτι της ζωής ενός ανθρώπου. Πώς λοιπόν μπορεί η οικογένεια να είναι σύμμαχος στην ομαλή και υγιή εξέλιξη των εφήβων;

Παρακάτω αναφέρονται 10 απλά βήματα προκειμένου να βοηθήσετε την έφηβη να πει «ΟΧΙ» σε συμπεριφορές υψηλού κινδύνου

  1. Βοηθήστε την κόρη σας να ανακαλύψει μόνη της τον εαυτό της, παρέχοντάς της ταυτόχρονα ασφάλεια.
  2. Μάθετε να ακούτε την κόρη σας. Το πιο πιθανό είναι η έφηβη να μιλήσει μαζί σας, όταν είναι σίγουρη ότι την ακούτε με προσοχή, όταν της δείχνετε με την στάση και την συμπεριφορά σας ότι ακούτε πραγματικά αυτά που έχει να σας πει.
  3. Βοηθήστε την κόρη σας να νιώθει καλά με τον εαυτό της. Η έφηβη θα νιώθει καλά και θα έχει καλή αυτοεκτίμηση όταν επαινείτε τις προσπάθειες και τις επιτυχίες της και όταν επικρίνετε κάποια συγκεκριμένη αρνητική ενέργεια ή συμπεριφορά χωρίς όμως να απορρίπτετε την ίδια.
  4. Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει αξίες. Ένα ισχυρό σύστημα αξιών μπορεί να δώσει στην έφηβη τη δύναμη να λέει «όχι» αντί να παρασύρεται από «φίλους και παρέες».
  5. Να είστε ένα θετικό πρότυπο, ένα καλό παράδειγμα. Οι δικές σας συνήθειες και στάσεις μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις ιδέες της εφήβου για το αλκοόλ, το κάπνισμα και τα ναρκωτικά.
  6. Βοηθήστε την κόρη σας να αντιμετωπίσει τις πιέσεις «των φίλων». Ένα παιδί που έχει μάθει να λέει πάντα «ναι» για να μην δυσαρεστήσει τους άλλους, μπορεί να χρειάζεται την ενθάρρυνσή σας, για να αντισταθεί στις πιέσεις.
  7. Δημιουργήστε τους κανόνες της οικογένειας. Βοηθά πολύ να δημιουργήσετε στην οικογένεια σας σαφείς κανόνες που απαγορεύουν στην έφηβη να κάνει χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών και καπνού. Βοηθά επίσης πολύ να συμφωνήσετε από πριν με το παιδί σας ποια θα είναι η τιμωρία του εάν παραβεί τους κανόνες αυτούς.
  8. Ενθαρρύνετε τις θετικές δραστηριότητες στην εφηβεία. Οι εκπαιδευτικές, αθλητικές, καλλιτεχνικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές, σχολικές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες μπορούν να αποτρέψουν την έφηβη από την χρήση απαγορευμένων ουσιών και να δώσουν νόημα στη ζωή της.
  9. Ενωθείτε με άλλους γονείς. Συζητήστε, αναλάβετε πρωτοβουλία, δημιουργήστε ή ενταχθείτε σε υποστηρικτικές ομάδες που θα ενισχύσουν την στάση σας στο σπίτι.
  10. Μάθετε τι να κάνετε αν υποψιαστείτε ότι υπάρχει πρόβλημα. Ζητήστε βοήθεια. Απευθυνθείτε στους εξειδικευμένους φορείς.
Με τη συνεργασία:

Βασιλική Δημητρακοπούλου, Ψυχολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης, Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής

Άρτεμις Τσίτσικα, Επικ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής, Επιστ. Υπεύθυνος Προγράμματος «ΠΡΟΛΗΨΗ»  Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής

Παλαιότερα άρθρα

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

Έχετε κάποια απορία; Ρωτήστε τους ειδικούς!

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
Ένας εξειδικευμένος συνεργάτης της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής θα σας απαντήσει εντός 2 ημερών.

Το πεδίο είναι υποχρεωτικό!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

loader
Θα πρέπει να συμπληρώσετε όλα τα στοιχεία με αστερίσκο
Ανεπιτυχής αποστολή φόρμας
Επιτυχής αποστολή φόρμας

TΙ ΤΥΠΟΣ ΕΙΣΑΙ;

Είσαι σίγουρη ότι ξέρεις ποιο είναι το κατάλληλο προϊόν για σένα; Απάντησε στο Quiz και βρες την EveryDay που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σου ανάγκες!

ΒΡΕΣ ΤΗΝ EVERYDAY ΣΟΥ
 find your type banner find your type logo

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΣΟΥ

Ακολούθησε τρία απλά βήματα για να υπολογίσεις τον κύκλο σου!

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΩΡΑ