Κολπίτιδα. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις
Στην εφηβεία πραγματοποιείται η αφύπνιση των ορμονών, αυτό σημαίνει ότι παράγονται οιστρογόνα από τις ωοθήκες της εφήβου και αρχίζουν να αναπτύσσονται τα χαρακτηριστικά του αιδοίου και του κόλπου. Παράλληλα ελαττώνεται το pH, αυξάνεται το γλυκογόνο των κυττάρων και αναπτύσσεται η φυσιολογική χλωρίδα. Ο κόλπος του έφηβου κοριτσιού είναι ευαίσθητος, καθώς η έφηβη δεν έχει αποκτήσει ακόμα επαρκή αντισώματα και μπορεί εύκολα να διαταραχθεί η φυσιολογική του χλωρίδα από μια ποικιλία παραγόντων και να αναπτυχθούν παθογόνα μικρόβια.
Η κολπίτιδα (vaginitis) είναι μια λοίμωξη ή φλεγμονή του κόλπου η οποία μπορεί να προκληθεί από μύκητες, αλλά και μικρόβια που αποικίζουν ευκαιριακά την περιοχή και ανήκουν στη χλωρίδα του εντέρου. Το ποσοστό μόλυνσης μεταξύ των έφηβων κοριτσιών είναι αυξημένο στην περίπτωση που έχουν ξεκινήσει σεξουαλικές επαφές, γιατί τα νεαρά κορίτσια είναι πιο ευαίσθητα στην ανάπτυξη φλεγμονής, σε σχέση με τις πιο μεγάλες γυναίκες, που φαίνεται ότι αναπτύσσουν ανοσία στα μικρόβια.
Η κολπίτιδα εμφανίζεται συνήθως ως αυξημένη έκκριση κολπικών υγρών, τα οποία έχουν δυσάρεστη οσμή (υγρά κίτρινα ή λευκωπά, δύσοσμα). Εμφανίζονται αυξημένα υγρά στο εσώρουχο, ερεθισμός, φαγούρα, αίσθημα καύσου κα.
Η κολπίτιδα που εμφανίζεται στα νεαρά κορίτσια εάν δεν διαγνωσθεί και δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, μπορεί να αποτελέσει βασική αιτία υπογονιμότητας κατά την μελλοντική αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας, καθώς τα μικρόβια αυτά μπορεί να μετακινηθούν προς τις σάλπιγγες και να προκαλέσουν απόφραξη των.
Η μικροβιολογική εξέταση που ονομάζεται καλλιέργεια κολπικού υγρού, και γίνεται με την λήψη υγρού από τον κόλπο είναι μια γρήγορη, απλή, αλλά αναντικατάστατη εξέταση για τη διάγνωση μικροβιακής λοίμωξης της γεννητικής περιοχής, καθώς απομονώνει και ταυτοποιεί τους υπεύθυνους μικροοργανισμούς. Η επίσκεψη λοιπόν, στον παιδίατρο ή τον γυναικολόγο είναι απαραίτητο να λαμβάνει χώρα όταν μια έφηβη παρατηρήσει κάποια από τα προαναφερόμενα συμπτώματα. Ο γιατρός σου θα σε ενημερώσει για την διαδικασία της διάγνωσης του μικροβίου και θα φροντίσει για την κατάλληλη θεραπεία.
Με τη συνεργασία:Χρέλια Κλεοπάτρα, Ειδικευόμενη Ιατρός, Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών Π.Γ.Ν. "ΑΤΤΙΚΟΝ', Επιστ. Συνεργάτης Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής
Άρτεμις Τσίτσικα, Επικ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής, Επιστ. Υπεύθυνος Προγράμματος «ΠΡΟΛΗΨΗ» Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής