Η περίοδος ή διαφορετικά έμμηνος ρήση, είναι εξαιρετικά σημαντική για την γυναικεία φύση, αφού σχετίζεται με την ικανότητα τεκνοποίησης της γυναίκας. Κάθε μήνα, το ενδομήτριο, ένας χιτώνας που καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας, προετοιμάζεται για να δεχθεί το ωάριο. Κατά την περίοδο αυτή, το ενδομήτριο παχαίνει και εμπλουτίζεται με θρεπτικά συστατικά που θα συμβάλουν στην γονιμοποίηση του ωαρίου και την ανάπτυξη του εμβρύου. Αν κανένα ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, τότε αυτός ο χιτώνας αποβάλλεται από το γυναικείο σώμα, μέσω του κόλπου, μαζί με μία ποσότητα αίματος, ώστε να ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία ανάπτυξης του ενδομητρίου, τον επόμενο μήνα.
Ένας φυσιολογικός κύκλος, διαρκεί κατά μέσο όρο 28 ημέρες. Ξεκινά την πρώτη μέρα της περιόδου και ολοκληρώνεται την ημέρα πριν την έναρξη της επόμενης περιόδου. Αυτό όμως δεν είναι απόλυτο, αφού η περίοδος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε διάστημα μεταξύ 21 και 45 ημερών. Κατά κανόνα, η ωορρηξία γίνεται την 14η μέρα του κύκλου, ενώ οι γόνιμες μέρες είναι συνήθως η 11η, η 12η και η 13η. Μπορεί, ωστόσο, να υπάρξει πρόωρη ωορρηξία, την 7η – 8η μέρα ή αντίστοιχα καθυστερημένη ωορρηξία, την 18η – 19η μέρα.
Τα πρώτα χρόνια, πιθανότατα η περίοδος να εμφανίζεται σε άτακτα χρονικά διαστήματα. Αυτό όμως με την πάροδο των ετών ομαλοποιείται κι έτσι οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να υπολογίζουν τον κύκλο τους.
Είναι πολύ σημαντικό να καταγράφουμε τις ημερομηνίες του κύκλου σε ένα ημερολόγιο, αφού έτσι μπορούμε να παρακολουθούμε αν είναι ομαλή η περίοδός μας. Η καταγραφή του κύκλου είναι όμως πολύ χρήσιμη και για άλλους λόγους, αφού έτσι μπορούμε να υπολογίσουμε την επόμενη επίσκεψή μας στο γυναικολόγο ή… τις διακοπές μας.
Αν θέλετε να υπολογίσετε πότε θα έρθει η επόμενη περίοδός σας, χρησιμοποιήστε το ημερολόγιο περιόδου της EveryDay.
Αν η περίοδός σας εξακολουθεί να έρχεται σε άτακτα χρονικά διαστήματα ή αν μερικές φορές καθυστερεί περισσότερο από 1 εβδομάδα, καλό θα ήταν να ζητήσετε τη γνώμη γυναικολόγου.
Αν η περίοδός σας είναι ομαλή και παρ’ όλ’ αυτά αντιληφθείτε ότι υπάρχει καθυστέρηση μεγαλύτερη της μιας εβδομάδας, αυτή μπορεί να οφείλεται στα εξής ενδεχόμενα: εγκυμοσύνη, στρες, στερητικές δίαιτες και απότομη απώλεια βάρους, έντονη σωματική δραστηριότητα ή πρόσφατη έναρξη κάποιας φαρμακευτικής αγωγής. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητη η γνώμη κάποιου γυναικολόγου.
Κατά την διάρκεια της περιόδου, ο οργανισμός μας αποβάλει μέρος του ενδομητρίου μαζί με αίμα. Το χρώμα αυτών των εκκρίσεων ποικίλλει και μπορεί να είναι από καφέ έως έντονο κόκκινο. Συνήθως, στην αρχή και στο τέλος της περιόδου είναι καφέ, ενώ τις ενδιάμεσες μέρες είναι έντονο κόκκινο. Αν καμιά φορά, μαζί με τις εκκρίσεις, παρατηρήσετε και κομμάτια πηγμένου αίματος, αυτό σημαίνει ότι η ποσότητα του αίματος που αποβάλλεται είναι πολύ μεγάλη. Ωστόσο, αν κάτι τέτοιο συμβαίνει συχνά, καλό θα ήταν να το συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας.
Οι ανωμαλίες περιόδου που χρειάζονται άμεση ιατρική αντιμετώπιση είναι:
- Η εμφάνιση αίματος ανάμεσα σε δύο περιόδους.
- Η αμηνόρροια, η πολύ μειωμένη δηλαδή ροή αίματος ή παντελής απουσία περιόδου.
- Η δυσμηνόρροια, η οποία χαρακτηρίζεται από υπερβολικούς σπασμούς και πόνους κατά τη διάρκεια της περιόδου.
- Η αραιομηνόρροια, όταν δηλαδή οι κύκλοι της περιόδου απέχουν μεταξύ τους περισσότερες από 35 ημέρες.
- Η μηνορραγία, δηλαδή η ασυνήθιστα μεγάλη ή παρατεταμένη ροή αίματος.
Οι ανωμαλίες αυτές στην περίοδο μπορεί να προκληθούν από:
- Ορμονικές διαταραχές. Περίπου το 90% των περιπτώσεων ανωμαλιών στην περίοδο, οφείλονται σε αυτές.
- Ψυχολογικές διαταραχές π.χ. λόγω αλλαγής περιβάλλοντος (αλλαγή χώρας, σπιτιού, επαγγελματικού χώρου) ή άλλων προβλημάτων, όπως προσωπικές σχέσεις κ.ά.
- Αυστηρές, μη ισορροπημένες δίαιτες και απότομη απώλεια βάρους.
- Λήψη φαρμάκων.
Τόσο οι πόνοι στην κοιλιά, όσο και οι κράμπες, είναι κάποια από τα φυσιολογικά συμπτώματα της περιόδου και η έντασή τους μπορεί να διαφέρει . Σε κάποιες τα συμπτώματα είναι έντονα (δυσμηνόρροια) και σε κάποιες άλλες πιο ελαφριά. Υπάρχουν βέβαια και λίγες τυχερές, δεν νιώθουν τίποτα! Αυτές τις μέρες του μήνα αισθανόμαστε κουρασμένες, και έχουμε άσχημη διάθεση, ενώ μπορεί να αισθανόμαστε πόνους στη μέση και στην κοιλιά, οι οποίοι οφείλονται κυρίως στις συσπάσεις που κάνει η μήτρα για να διευκολύνει την έξοδο του αίματος. Η βαρύτητα των πόνων αυτών ποικίλει από γυναίκα σε γυναίκα ή ακόμα και από κύκλο σε κύκλο, ενώ μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με ζεστά μπάνια και θερμά επιθέματα (όπως πχ θερμοφόρα). Για να καταπραΰνετε με φυσικό τρόπο τις κράμπες που συνήθως παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της περιόδου, πρέπει επίσης να προσπαθήσετε να πίνετε άφθονο νερό και να επιλέγετε τροφές πλούσιες σε Ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες Β, C, D και μέταλλα, όπως τα καρύδια, τα εσπεριδοειδή, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και το μπρόκολο.
Φυσικά και μπορεί κάποια γυναίκα κατά τη διάρκεια της περιόδου να είναι τόσο δραστήρια όσο και τις υπόλοιπες ημέρες. Το σημαντικό είναι να ακούτε το σώμα σας και να κάνετε αυτό ακριβώς που αισθάνεστε. Αν, για παράδειγμα, νιώθετε ατονία, έχετε πολύ έντονη ροή και το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να μείνετε στο σπίτι και να ξεκουραστείτε, αυτό είναι που πρέπει να κάνετε. Αντίστοιχα, αν αισθάνεστε γεμάτη ενεργητικότητα και με διάθεση για άθληση, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μην αθληθείτε. Αντιθέτως, αν λόγω περιόδου νιώθετε κάποια πονάκια, η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και η έκκριση ενδορφινών, που θα προκαλέσει η άθληση, θα σας βοηθήσουν σημαντικά να ανακουφιστείτε.
Το καθημερινό ντους κατά τη διάρκεια της περιόδου, όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά είναι απαραίτητο γιατί βοηθά στην απομάκρυνση του αίματος και των διαφόρων άλλων εκκρίσεων που εμφανίζονται εκείνες τις μέρες στη γεννητική περιοχή, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη υγιεινή της. Επιπλέον, επειδή η γυναίκα έχει μια τάση να ιδρώνει περισσότερο όταν έχει περίοδο, το καθημερινό ντους τη βοηθά να νιώθει πιο φρέσκια και καθαρή και φυσικά πιο ευδιάθετη.
Γενικά, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η κολύμβηση στη θάλασσα ή την πισίνα κατά τη διάρκεια της περιόδου απαγορεύεται. Μπορεί βέβαια, ανάλογα με το πόσο έντονα είναι σε εσάς τα συμπτώματα της περιόδου, να διστάζετε και μόνο στη σκέψη, ωστόσο το μπάνιο σε αυτή την περίπτωση δεν απαγορεύεται από το γιατρό. Εξαρτάται καθαρά από τη διάθεσή σας. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις ενδείκνυται ως μέθοδος αντιμετώπισης ακόμα και της δυσμηνόρροιας, η οποία ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες, καθώς η κίνηση μέσα στο νερό και γενικότερα η ήπια άσκηση, μπορεί να λειτουργήσει καταπραϋντικά κατά τη διάρκεια του κύκλου.
Αρκεί βέβαια πάντα να τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες υγιεινής:
- Μην αφήνετε να στεγνώνει επάνω σας το βρεγμένο μαγιό. Φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας ένα δεύτερο μαγιό ή εσώρουχα, για να αλλάξετε αμέσως μόλις βγείτε από τη θάλασσα ή την πισίνα.
- Προσπαθήστε να αποφεύγετε τις βουτιές σε πολύ κρύα νερά. Η χαμηλή θερμοκρασία προκαλεί αγγειοδιαστολές, οι οποίες ενδέχεται να εντείνουν τις ενοχλήσεις που αισθάνεστε κατά τη διάρκεια της περιόδου.
- Μην ξαπλώνετε ποτέ κατευθείαν στην άμμο ή στα βότσαλα. Φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας μία ψάθα ή μία πετσέτα, αφού ο κίνδυνος μολύνσεων είναι πάρα πολύ πιθανός, ακόμα και αν η παραλία φαίνεται πεντακάθαρη.
Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να επιλέξεις το κατάλληλο προϊόν για εσένα. Στην επιλογή της σερβιέτας, είναι πολύ σημαντικό να βρεις το κατάλληλο μέγεθος και τον τύπο εκείνο που σου ταιριάζει, ανάλογα με τη ροή σου, τη διάρκεια της περιόδου σου, τις δραστηριότητές σου ή ακόμα ακόμα και με τον σωματότυπό σου. Επίσης, μην ξεχνάς ότι κάθε μέρα του κύκλου σου δεν είναι ίδια! Οι δύσκολες μέρες με την πιο μεγάλη ροή είναι συνήθως η 1η, η 2η και η 3η μέρα, ενώ μετά την 4η μέρα η ροή συνήθως μειώνεται. Η EveryDay διαθέτει μία πλήρη γκάμα σερβιετών, τόσο ως προς την απορροφητικότητα και το μέγεθος, όσο και ως προς το κάλυμμά τους. Κάθε σερβιέτα είναι ειδικά σχεδιασμένη για να προσφέρει maximum προστασία με βάση τις ανάγκες της κάθε γυναίκας. Έτσι αν είναι η 1η, 2η μέρα της περιόδου σου και έχεις πολλή ροή, η EveryDay Extra Long θα σου δώσει την extra προστασία που χρειάζεσαι. Αν έχεις πολύ μικρή ροή τις τελευταίες ημέρες και θέλεις πιο διακριτική προστασία, η EveryDay Mini σου δίνει τη λύση. Αν το δέρμα σου είναι πιο ευαίσθητο ή αν αντιμετωπίζεις πρόβλημα ερεθισμών, η EveryDay Sensitive, με υγιεινό υφασμάτινο κάλυμμα, θα σου προσφέρει τη σίγουρη και φιλική στο δέρμα προστασία που χρειάζεσαι.
Εάν αναρωτιέστε ποιος τύπος σερβιέτας EveryDay είναι ο ιδανικός για εσάς, μπείτε στην ενότητα «Βρες την EveryDay σου», απαντήστε σε 4 πολύ απλές ερωτήσεις που αφορούν στον κύκλο σας και σε λίγα μόλις λεπτά θα έχετε την απάντηση!
Στο δεύτερο μισό του κύκλου και μέχρι την εμφάνιση της περιόδου, οι γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα και προγεστερόνη) αυξάνονται στον οργανισμό, προκαλώντας κατακράτηση υγρών σε όλο το σώμα και ιδιαίτερα στους μαστούς. Η βαρύτητα της ενόχλησης μπορεί να ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα, σε γενικές γραμμές, όμως, ο πόνος αυτός είναι φυσιολογικός. Για να αντιμετωπίσετε αυτούς τους πόνους μπορείτε να καταφύγετε σε απλά αναλγητικά όπως η παρακεταμόλη, να κάνετε ζεστά μπάνια, να αποφύγετε την καφεΐνη, να χρησιμοποιήσετε έναν άνετο υποστηρικτικό στηθόδεσμο κ.ά.
Η αυτοεξέταση μαστού μέσω ψηλάφησης, είναι ένας πολύ απλός κι εύκολος τρόπος να διαπιστώσει μία γυναίκα τυχόν αλλαγές στο στήθος της, όπως για παράδειγμα ασυνήθιστα εξογκώματα ή αυξομειώσεις ογκιδίων, τα οποία μπορεί να αποτελούν και πρώιμα συμπτώματα καρκίνου του μαστού. Φυσικά, οποιεσδήποτε ασυνήθιστες αλλαγές εντοπίσουμε, πρέπει να τις αναφέρουμε άμεσα στο γιατρό μας. Κανονικά η αυτοεξέταση μαστού πρέπει να γίνεται σχολαστικά μία φορά το μήνα (ιδανικά την 7η ή τη 14η μέρα του κύκλου μας) και πιο επιφανειακά, κάθε φορά που κάνουμε μπάνιο. Δυστυχώς αυτή η απλή διαδικασία είναι κάτι που αναβάλλουμε, κυρίως λόγω του φόβου μήπως και εντοπίσουμε κάτι που είναι ανησυχητικό. Ένας φόβος τόσο ανθρώπινος όσο και παράλογος, τον οποίο πρέπει να ξεπεράσουμε, αφού η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση αποτελούν τα καλύτερα όπλα εναντίον οποιασδήποτε ασθένειας. Φυσικά η αυτοεξέταση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει τον τακτικό κλινικό έλεγχο μαστού από το γιατρό μας, ιδιαίτερα αν έχουμε περάσει την ηλικία των 40 ετών.
Η περίπτωση, μία γυναίκα να μείνει έγκυος αν έχει ελεύθερη επαφή κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι εξαιρετικά σπάνια, όχι όμως απίθανη, ιδιαίτερα αν ο κύκλος της είναι πολύ μικρός (πχ. Κάθε 21 ημέρες) ή τελείως ακανόνιστος. Γενικά, για οποιεσδήποτε απορίες σχετικά με τις ημέρες της ωορρηξίας καλό είναι να συμβουλευόμαστε τον γυναικολόγο. Επίσης, για να αποφύγει μία γυναίκα τόσο το ενδεχόμενο μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, όσο και την επιμόλυνση από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, συνιστάται να αποφεύγει τις ελεύθερες σεξουαλικές επαφές και να μην τις πραγματοποιεί χωρίς τη χρήση προφυλακτικού.
Μία γυναίκα, ήδη από τη γέννησή της, έχει στις ωοθήκες της εκατομμύρια ωοθηλάκια, που το κάθε ένα περιέχει ένα άωρο ωάριο. Στην εφηβεία ο αριθμός των ωαρίων φτάνει περίπου τις 400.000. Κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας, όμως, μόνο τα 400 περίπου ωριμάζουν και απελευθερώνονται. Τα ώριμα ωάρια θα αρχίσουν να απελευθερώνονται κατά την εφηβεία, οπότε ξεκινά ο μηνιαίος κύκλος της περιόδου, και σταματούν με την εμμηνόπαυση, την παύση δηλαδή της περιόδου. Σε κάθε κύκλο, απελευθερώνεται εναλλάξ από τις δύο ωοθήκες, ένα (συνήθως) ωάριο. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται ωορρηξία.
Μία αρκετά δυσάρεστη και άβολη κατάσταση που παρουσιάζεται συχνά σε γυναίκες κάθε ηλικίας, είναι οι κολπίτιδες. Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ο έντονος κνησμός στη γεννητική περιοχή, συχνά όμως μπορεί να συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα, όπως περισσότερα κολπικά υγρά σε σχέση με το συνηθισμένο, διαφορετικής υφής και χρώματος (παχύρευστα λευκά ή κίτρινα και δύσοσμα), πόνο στην επαφή και ενδεχομένως δυσκολία στην ούρηση. Οι κολπίτιδες συχνά ακολουθούν την περίοδο χαλάρωσης του καλοκαιριού και αυτό επειδή συνήθως σχετίζονται με λοιμώξεις από μύκητες και βακτήρια, συνήθεις «κατοίκους» της θάλασσας. Παρόλα αυτά, οι καταστάσεις αυτές μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους κάθε εποχή, προκαλούμενες είτε από τη σεξουαλική επαφή (σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα), είτε από μετάδοση σε τουαλέτες και μέσω αντικειμένων κοινής χρήσης. Εκτός από τις συνήθεις λοιμώξεις, δεν αποκλείεται μία κολπίτιδα να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα ορμονικών μεταβολών, οι οποίες είναι δυνατό να προκύψουν κατά την εφηβεία, την εγκυμοσύνη και το θηλασμό, αλλά και σε άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις. Μπορεί επίσης να προκληθεί από την εφαρμογή σπερματοκτόνων, αλλά και από τη χρήση αντιβιοτικών. Πιο συγκεκριμένα, τα αντιβιοτικά εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και τη φυσιολογική μικροχλωρίδα της γεννητικής περιοχής, η οποία λειτουργεί ως «ασπίδα προστασίας» έναντι σε λοιμώξεις από παθογόνους μικροοργανισμούς. Το αποτέλεσμα είναι η περιοχή να καθίσταται επιρρεπής σε λοιμώξεις. Επιπλέον, τα αντιβιοτικά είναι δυνατό να αυξήσουν τον αριθμό των μικροοργανισμών που φυσιολογικά υπάρχουν στο σώμα μας (φυσιολογική μικροχλωρίδα) και αυτό να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα. Το σημαντικό είναι ότι αν και συνήθως είναι αθώες και αντιμετωπίσιμες, οι κολπίτιδες θα πρέπει να θεραπεύονται άμεσα, προτού προκαλέσουν μεγαλύτερες βλάβες. Συνήθως προηγείται καλλιέργεια κολπικού υγρού προκειμένου ο γιατρός να προτείνει την κατάλληλη αγωγή (τοπική θεραπεία με κολπικές κρέμες και υπόθετα ή και συνδυασμός με αντιβίωση χορηγούμενη από το στόμα). Στην περίπτωση που υπάρχει σεξουαλικός σύντροφος, ο γιατρός ενδεχομένως να του συστήσει αντίστοιχη αγωγή. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι η καθαριότητα στη γεννητική περιοχή είναι απαραίτητη και αυτή θα πρέπει να γίνεται εξωτερικά και μόνο με νερό, εκτός και αν ο γιατρός συστήσει κάποια ειδική θεραπεία. Το εσωτερικό του κόλπου αυτοκαθαρίζεται και γενικά, οι εσωτερικές πλύσεις με αντισηπτικά, σαπούνια ή σκέτο νερό διαταράσσουν τη φυσική χλωρίδα του οργανισμού και αλλάζουν το PH του κόλπου ευνοώντας τις κολπίτιδες. Τέλος, θα πρέπει να έχουμε υπόψη, ότι επειδή τα βακτήρια και οι μύκητες «αγαπούν» το ζεστό περιβάλλον αλλά και την υγρασία, τα συνθετικά εσώρουχα και τα στενά παντελόνια θα πρέπει να αποφεύγονται, ιδιαίτερα στην περίπτωση που υπάρχει ευπάθεια στην περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου, η τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής, είναι από τα πιο βασικά πράγματα που πρέπει να προσέχει μία γυναίκα. Οι βασικοί κανόνες καθαριότητας θα πρέπει να τηρούνται, ενώ πρέπει να αλλάζετε τη σερβιέτα σας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό θα σας βοηθήσει όχι μόνο να διατηρήσετε την υγεία της ευαίσθητης περιοχής αλλά και να νιώσετε πολύ πιο άνετη και φρέσκια. Προσοχή όμως στις υπερβολές. Σχολαστικός καθαρισμός της ευαίσθητης περιοχής, μία φορά την ημέρα είναι αρκετή. Διαφορετικά, αν ο καθαρισμός γίνει υπερβολικά τακτικός, υπάρχει κίνδυνος να διαταραχθεί η φυσική χλωρίδα της περιοχής.
Η ευαίσθητη περιοχή, μπορεί εύκολα να παρουσιάσει ερεθισμούς, γιατί είναι υγρή και σημείο τριβής κατά την κίνηση. Γι΄αυτό είναι καλό να προσέχουμε. Τα συνθετικά υλικά «ζεσταίνουν και ιδρώνουν» την επιδερμίδα της περιοχής. Τα εσώρουχα πρέπει να ξεπλένονται πολύ καλά από το απορρυπαντικό και τα μαλακτικό. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας, ένα 25% των γυναικών που υποφέρουν από ερεθισμούς της ευαίσθητης περιοχής κατά τις ημέρες της περιόδου, τους αποδίδουν στο υλικό του καλύμματος ορισμένων σερβιετών. Αν η επιδερμίδα σας είναι ευαίσθητη, προτιμήστε σερβιέτες με κάλυμμα φιλικό προς το δέρμα. Η EveryDay περιλαμβάνει στην γκάμα της και σειρά σερβιετών Sensitive, με υγιεινό υφασμάτινο κάλυμμα, που σας προσφέρουν υγιεινή προστασία χωρίς ερεθισμούς.
Το σερβιετάκι, όταν αλλάζεται συχνά, όχι μόνο δεν ευνοεί τις μολύνσεις, αλλά συμβάλλει και στην καλύτερη υγεία της ευαίσθητης περιοχής. Εξ άλλου αυτός είναι και ο λόγος χρήσης του – η δυνατότητα πολύ συχνής αλλαγής που εξασφαλίζει καθαριότητα και αίσθηση φρεσκάδας. Εφόσον τα σερβιετάκια χρησιμοποιούνται κάθε μέρα, καλό είναι το κάλυμμά τους να είναι φιλικό στο δέρμα. Τα σερβιετάκια EveryDay All Cotton , τα μόνα με 100% βαμβακερό κάλυμμα, σου χαρίζουν 100% φυσικό άγγιγμα και υγιεινή προστασία. Χάρη στην ατομική τους συσκευασία, μπορείτε πάντα να τα έχετε στην τσάντα σας, για να νιώθετε φρέσκια και φυσικά προστατευμένη, κάθε στιγμή.
Γενικά η χρήση της σερβιέτας θεωρείται πιο υγιεινή από αυτή του ταμπόν. Η παρατεταμένη χρήση άκρως απορροφητικών ταμπόν υποβοηθά την υπερβολική ανάπτυξη των βακτηρίων που υπάρχουν φυσιολογικά στον κόλπο. Τα βακτήρια παράγουν μία τοξίνη η οποία μπορεί να προκαλέσει μία κατάσταση σπάνια που ονομάζεται Toxic Shock Syndrome. Γι΄αυτό καλό είναι τα ταμπόν να αφαιρούνται μετά από χρήση 4-6 ωρών και κατά τη διάρκεια της νύχτας να χρησιμοποιούνται σερβιέτες. Επίσης, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται σερβιέτες με υφασμάτινο κάλυμμα, που εξασφαλίζουν φιλικότητα στο δέρμα και υγιεινή προστασία χωρίς ερεθισμούς.