Ακμή δέρματος
«Δεν περνά ούτε μέρα που να μην το σκεφτώ και να μην κοιτάξω το πρόσωπό μου για ώρα στον καθρέφτη…»
Η εφηβεία είναι η μεταβατική φάση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση και συνοδεύεται από πολλές σωματικές αλλαγές. Όλες αυτές οι αλλαγές που παρατηρείς ξαφνικά στο σώμα σου σε κάνουν να νιώθεις άβολα και συχνά δυσκολεύεσαι να αποκτήσεις μια καλή εικόνα για τον εαυτό σου. Μάλιστα τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο όταν κάνει την εμφάνισή της και η ακμή.
Τι προκαλεί τα «σπυράκια» (ακμή);
• Ορμόνες
Αν έχεις σπυράκια στο δέρμα σου, μπορεί να είσαι πιο ευαίσθητη στην ορμόνη τεστοστερόνη, που έχει σαν αποτέλεσμα την έκκριση σμήγματος.
• Έκκριση σμήγματος
Σε όλο το σώμα σου, και ιδιαίτερα στο πρόσωπο, έχεις σμηγματογόνους αδένες. Από αυτούς παράγεται το σμήγμα, που κάνει το πρόσωπό σου λείο και με αδιάβροχο στρώμα. Η ορμόνη τεστοστερόνη προκαλεί την έκκριση σμήγματος. Αυτή η ορμόνη παράγεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε εφήβους και νέους.
• Νεκρά κύτταρα
Τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, «κολλούν» μεταξύ τους και αναμιγνύονται με σμήγμα, φράζοντας τους πόρους του δέρματος.
• Φλεγμονή
Βακτήρια (S.Pyogenes) αναπτύσσονται στους φραγμένους πόρους και προκαλούν φλεγμονή και ερεθισμό.
Ποιος αποκτά ακμή;
Σίγουρα δεν είσαι η μόνη! Σχεδόν όλοι στην ηλικία 12-17 έχουμε σπυράκια που διαφέρουν βέβαια σε διάρκεια και ένταση, ανάλογα με τον οργανισμό μας. Συνήθως επηρεάζει τους εφήβους και τα νέα άτομα, ωστόσο παρουσιάζεται σπάνια και αργότερα, στα 30 ή 40. Ακμή έχουν και τα αγόρια και τα κορίτσια. Στα αγόρια όμως, μπορεί να διαρκέσει περισσότερο και να είναι εντονότερη, ενώ στα κορίτσια σχετίζεται με τον κύκλο της περιόδου.
Πόσο διαρκεί η ακμή;
Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόσο θα κρατήσει. Μπορεί να είναι εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια. Αν λοιπόν σε ενοχλεί ή το πρόβλημα είναι έντονο, επισκέψου έναν ειδικό. Η κατάλληλη θεραπεία προλαμβάνει τα σημάδια (ουλές) που δημιουργούνται σε ορισμένες περιπτώσεις που η ακμή δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα.
Άρτεμις ΤσίτσικαΕπικ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής, Επιστ. Υπεύθυνος Προγράμματος «ΠΡΟΛΗΨΗ» Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής
Κατερίνα Τσιλίκα
Δερματολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης, Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής