Si mund ta di kur do ta kem periodën time të parë?

Perioda e parë mund të ndodhë nga mosha 9 në 14 vjeçare, ndërsa në disa raste të rralla, kjo mund të ndodhë edhe në moshën 16 vjeç.

Pra, si mund ta dalloni kur vjen koha?

Së pari, trupi juaj do të ndryshojë!

 • Ju do të bëheni më shtatlartë
 • Gjoksi juaj do të rritet
 • Vithet tuaja dhe beli do të marrin forma femërore
 • Te këmbët, sqetulla dhe zona të ndjeshme do të rriten qimet
 • Dotë vëreni disa sekrecione në të brendshmet tuaja

Psikologjia juaj gjithashtu do të ndryshojë.

 • Shpesh ndjeni emocione kontradiktore (ankth ose siklet në njërën anë, e fortë dhe entuziazëm nga ana tjetër)
 • Filloni të keni pasiguri rreth trupit tuaj
 • Bëheni më të ndjeshme
 • Mërziteni me shpesh dhe irritoheni shumë shpejt
 • Ju mendoni se askush nuk ju kupton
 • Zbuloni dëshirat tuaja të para seksuale

Pra, është mirë të jeni të përgatitur!

Të dyja llojet e pecetave higjenike, ditore dhe mujore janë të mbështjella në mënyrë  për të mbrojtur produktin shëndetshëm. Kështu që ju mund ti mbani gjithmonë me vete në çantë për të shmangur të papriturat në qoftë se ju nuk jeni në shtëpi!

 

In collaboration with Dr Olga. E. Bikou, Obstetrician_Surgeon-Gynaecologist

Mirësevini në pubertet … një nga fazat më të rëndësishme të jetës suaj!
Periodat e para
Trupi juaj