Meqë menopauza është një proces biologjik natyror, ajo zakonisht ndodh rreth moshës 50-52 vjeç.
Një nga simptomat e zakonshme janë afshet e nxehta, të cilat zakonisht ndodhin në pjesën e sipërme të trupit, të shoqëruara me skuqje dhe sasi të madhe djerse dhe nuk zgjasin më shumë se 1-2 minuta secila. Në mënyrë specifike, afshet mund të ndodhin edhe gjatë muajve të ftohtë të dimrit.
Simptoma të tjera të menopauzës janë:

 1. Atrofi në organet e brendshme seksuale.
 2. Vaginë e thatë.
 3. Humbja e libitos.
 4. Osteoporoza, pa ndonjë ndryshim kimik në përbërjen e kockave.
 5. Rritja e incidenteve kardiovaskulare.
 6. Lëkurë më e hollë dhe e thatë dhe humbje elasticiteti.

Ndonjëherë, mund të ndjejmë:

 1. Dhimbje koke.
 2. Dridhje.
 3. Dhimbje të kyçeve dhe muskujve.
 4. Krampe.
 5. Pagjumësi.
 6. Humor të keq.

Këto simptoma nuk duhet t’ju shqetësojnë. Ato janë krejtësisht normale. Zakonisht ato shkaktohen nga ulja e estrogjenit, hormonit kryesor femëror dhe u ndodh pothuajse të gjitha grave që kalojnë atë fazë, përafërsisht 80%.

 

Në bashkëpunim me Dr Olga. E. Bikou, Kirurg Obstetër-Gjinekolog

 

Çfarë ndodh në trupin tuaj
Si ta trajtojmë menopauzën
Hormonet