Puberty icon

Puberteti

Të informohem rreth trupit tim

SHIH TË GJITHË ARTIKUJT
big image for Problemet dhe komplikacionet me menstruacionet

Problemet dhe komplikacionet me menstruacionet

Puberteti është periudha e ndryshimeve fizike. Cikli menstrual (periodat) janë një fazë e rëndësishme e pubertetit tek vajzat adoleshente. Ai fillon rreth moshës 6-9 vjeç (menstruacionet e para). 50% e vajzave mund të fillojnë menstruacionet që në moshën 13 vjeçare. Periudha kohore ndërmjet periodave të një vajze quhet cikël menstrual. Pas menstruacioneve të para, ciklet menstruale zgjasin 21-45 ditë, mesatarisht 28 ditë. Periodat e çrregullta janë normale te vajzat deri në dy vjet pas menstruacioneve të para derisa cikli menstrual të bëhet më i rregullt. Menstruacionet zakonisht zgjasin 3-5 ditë, por mund të zgjasin edhe 2 deri në 8 ditë.

Duhet të bisedoni me një mjek nëse keni një nga simptomat e mëposhtme:

• Një cikël më të shkurtër se 21 ditë ose më të gjatë se 35 ditë.

• Mungesë të menstruacioneve për periudha të gjata kohe ose nuk keni fare menstruacione (oligo amenore).

• Mungesë të plotë periodash, kur jeni mbi 16 vjeç dhe nuk keni asnjë shenjë të periodave (amenore).

• Hemorragji ndërmjet periodave.

• Hemorragji gjatë ovulimit (që ndodh 14 ditë përpara periodave të radhës) dhe hemorragji të lehtë deri në periodat e radhës.

• Perioda që zgjasin më shumë se 8 ditë ose më pak se 2 ditë.

• Gjakrrjedhje më e madhe se periodat normale (sasia mesatare e gjakut është vetëm rreth 50-60 mililitra) që përkthehet në ndërrimin e pecetës 4 deri në 6 herë në ditë.

• Perioda të dhimbshme të shoqëruara me simptoma të tjera, duke përfshirë përzierjet, të vjellat, kontraktimet, dhimbjet e forta (dismenore).

Në rast çrregullimesh të ciklit menstrual kërkoni gjithmonë një vizitë te një gjinekolog dhe analiza të mëtejshme, duke qenë se ato mund të jenë shenjë e sëmundjeve të ndryshme (d.m.th probleme me vezoret, gjëndrat tiroide, gjëndrën e hipofizës). Megjithatë, jo të gjitha çrregullimet sugjerojnë patologji trupore.

Giota Gargala - Stefanou

Pediatër, Anëtare shkencore e Shoqatës Mjekësore Greke për Adoleshentët

Artikuj më të vjetër

SHIH TË GJITHË ARTIKUJT
SHIH TË GJITHË ARTIKUJT
 find your type banner find your type logo

GJURMO CIKLIN

Ndiqni tre hapa të thjeshtë për të gjurmuar periodat tuaja!

Përllogarit tani