Puberty icon

Puberteti

Informacion rreth sëmundjeve

SHIH TË GJITHË ARTIKUJT
big image for Sindroma e vezoreve policistike

Sindroma e vezoreve policistike

“Sindroma e vezoreve policistike”

Vasileios Karountzos, Eythymios Deligeoroglou, Artemis Tsitsika

 

Një nga ndryshimet më të rëndësishme që kalon trupi juaj gjatë pubertetit janë menstruacionet. 7% -20% e vajzave adoleshente diagnostikohen me sindromën e vezoreve policistike (PCOS).

Simptomat më të zakonshme janë mungesa e ovulacionit, hiperandrogjenemia dhe vezoret policistike të diagnostikuar me ultra tinguj. Për t’u diagnostikuar me këtë sëmundje, mjeku juaj kontrollon të paktën 2 nga simptomat e mësipërme.

Për të vlerësuar gjendjen tuaj, mjeku do t’ju kërkojë të kontrollojë për rritjen qimeve në fytyrë dhe në trup (hirsutismi), ose përhapje e madhe e puçrrave të adoleshencës. Simptoma të tjera janë rënia e flokëve, zmadhimi i klitorit, ciste të shumta në vezore dhe/ose ndryshimi anormal i zërit. Gjithashtu, edhe nivelet e larta të hormoneve mashkullore tregojnë hiperandrogjenemi. Si përfundim, mungesa e ovulimit mund të diagnostikohet duke regjistruar frekuencën e ciklit tuaj menstrual, ose oligomenore (cikle të pakta të menstruacioneve) ose hipermenore (cikle menstruale të zgjatura dhe të rënda <21 ditë). Mjekët nuk e dinë se nga çfarë shkaktohet sindroma e vezoreve policistike, por këto faktorë mund të luajnë rol: trashëgimia, nivelet e larta të insulinës në gjak. PCOS duhet të trajtohet për të parandaluar problemet e infertilitetit.

Qëllimet e trajtimit bazohen në simptomat tuaja. Një formë trajtimi është përdorimi i pilulave kontraceptive. Ushtrimet fizike për rënien në peshë përmirësojnë metabolizmin e insulinës dhe reduktojnë simptomat e parregullsive menstruale.

Vassilios Karountzos

Mjek Obstetër dhe Gjinekolog, kandidati për PhD në Fakultetin e Mjekësisë të Universitetit të Athinës, Anëtar shkencor i Shoqatës Mjekësore Greke për AdoleshentëtEfthymios Deligeoroglou

Profesor i Obstetrisë dhe Gjinekologjisë në Fakultetin e Mjekësisë të Universitetit të Athinës, Anëtar shkencor i Shoqatës Mjekësore Greke për Adoleshentët

Artemis Tsitsika

Profesor i asociuar në Pediatri - Mjekësia për Adoleshentët

Koordinator shkencor i programit “PROLEPSIS”, që drejtohet nga Shoqata Mjekësore Greke për Adoleshentët

Artikuj më të vjetër

SHIH TË GJITHË ARTIKUJT
SHIH TË GJITHË ARTIKUJT
 find your type banner find your type logo

GJURMO CIKLIN

Ndiqni tre hapa të thjeshtë për të gjurmuar periodat tuaja!

Përllogarit tani